Kasten in hout klaar maken voor het nieuwe seizoen gebeurt door het schoonmaken en/of ontsmetten van de kast.

Eerst en vooral wordt er gekeken naar de uitwendige toestand van de kast. Zijn de verbindingen nog ok? Moeten er herstellingen gebeuren ? Zijn de kamijzers in goede staat ? Eventueel ook vervangen.

Vervolgens schraapt men de uitwendige was en propolis restanten af met een krabber en de meeste laten het hierbij.

Echter, de volgende stappen zijn ook aan te raden gezien de veelheid aan virussen en andere ziektekiemen die in het hout zouden kunnen achterblijven.

Met een goede gasbrander (roofing type) kan men met een flinke steekvlam de boven en onderkant en de binnen zijden even verhitten. Als je weet dat zo'n vlam soms tot meer dan 500° kan produceren (naargelang het type) dan zijn de oppervlakkige ziektekiemen zeker weg.

Sommige gaan hierna nog verder.

Met een sopje van water waarin een handvol soda schilfers zijn opgelost, worden de binnenkanten afgeschrobd en vervolgens langs de kant gezet om te drogen.

Nog verder gaan betekent dat men de binnenkant inwrijft met gesmolten parafine of bijenwas. De bijenwas wordt gesmolten en met een verfborstel worden de wanden ingewreven. Op die manier vermijd men dat de bijen nodeloos energie moeten steken in het dichtmaken van kieren en spleten met propolis en bijenwas.

Met dank aan onze sponsors : gemeente Horebeke en stad Oudenaarde. Private sponsors Browaeys NV, Nxtlvl
sponsors-2016-oudenaarde