De houten raampjes worden via de was smelter ontdaan van was en andere vervuilingen.

Meestal worden deze goed geschrobd en vervolgens te drogen gehangen.

Vervolgens kijkt men naar de staat van de raampjes, worden die hersteld of vervangen en eventueel de draden vervangen. Dit zijn de meest courante handelingen die men uitvoert.

Men kan echter verder gaan en deze raampjes een chemisch bad geven zodat ze piekfijnen nieuw uitzien. Echter  opgepast voor de brandwonden en dergelijke meer. Aangepaste beschermkledij is nodig (handschoenen, veiligheidsbril en veiligheidskledij)

Men maakt een ketel klaar met warm water en lossen er 3 % ontstopper korrels in op. Deze ketel wordt buiten op een gasvuur verwarmt tot kookpunt en vervolgens worden de raampjes erin ondergedompeld gedurende een 5tal minuten. Na deze tijd zal men zien dat alle vervuilde restanten achterblijven in de ketel.

Vervolgens moet men het proces van “af eten” stoppen. Men doet dit door de raampjes in een ander bad te dompelen. Hierin doen we water  aangevuld met een flinke scheut azijn.

Een laatste onderdompeling in een bad met gewoon bad beëindigt het proces.

Na deze behandeling heb je witte, hagelnieuwe raampjes.

Wanneer de raampjes bedraad zijn met ijzeren draadjes kan het gebeuren dat de draadjes ook aangetast zijn door het bad. In dat geval best vervangen.

Met dank aan onze sponsors : gemeente Horebeke en stad Oudenaarde. Private sponsors Browaeys NV, Nxtlvl
sponsors-2016-nxtlvl